De olijf en het proces van het bloed

De olijfboom is oorspronkelijk afkomstig uit de OriŽnt en komt tegenwoordig voor rond de hele Middellandse Zee. Met zijn diepe en stevige wortels is hij nauwelijks gevoelig voor hitte en droogte en kan hij een Bijbels hoge leeftijd bereiken. In mei is hij bezaaid met een matwit oplichtend bloeisel. In de zuidelijke zon rijpen de vruchten tot laat in de herfst. De harde steenpit wordt omgeven door sappig, olieachtig vruchtvlees met daaromheen een intussen zwart geworden schil. In de phytotherapie zijn het blad c.q. de olie bekend als bloeddrukverlagend c.q. spasmolytisch. De olie is bij de boeren van het Middellandse-Zeegebied bekend als preventief middel tegen sclerotiserende ouderdomsziekten.

De olijfboom kan met het menselijke bloedproces in verband worden gebracht:

Zonder onderscheid te maken stroomt het vloeibare bloed door alle orgaansystemen, vervoert de voedingsstoffen en verzorgt de opbouwende stofwisseling van de organen. Het ik-organisme is ondergedoken in de stoffelijke wereld doorstromende en verjongende warmte van het bloed. Door het bloed wordt het gedifferentieerde binnen het geheel van de organen verbonden, samengevat en tot een eenheid gemaakt.

Een olijfoliebad versterkt het ik-organisme in zijn werking het organisme via de warmte van het bloed van binnen naar buiten kracht te schenken, en de patiŽnt geeft zich, inwendig rustend, meelevend over aan de ontwikkeling van de warmte.

Artikel uit WALA MED (zomernummer 2001). Overname uitsluitend met bronvermelding!